Möt Mats Hedenstrand – Kulturgärningsmannen

Från BigTwin 2-2021: Mats Hedenstrand är ett känt namn i genuina Harley-kretsar, både som duktig hojbyggare och som en av de som försåg Sverige med många ­Harleys från USA på 80-talet. Vi fick möjlighet att hälsa på i hans garage och höra hela storyn.

Mats Hedenstrands chopper "The Undertaker"
Mats Hedenstrand har ett gäng gamla fina hojar, men den här, ”The Undertaker” är hans åkhoj.

Intrycket är överväldigande när man kommer in i Mats garage. Han har ju hunnit samla på sig en hel del grejer. Där står ett antal fina hojar och ett oräkneligt antal motorer, tankar, stänkskärmar och andra hojdelar. Här kan man gå många dagar och upptäcka nya intressanta saker.

Alla foton och tidningsurklipp från förr, som pryder väggarna, förstärker nostalgikänslan härinne. Känslan av 70- och 80-tal är påtaglig.

I början av 70-talet såg Mats filmen Devils Angels första gången. Han fick smita in för han var inte 15 ännu. Sedan var han såld. Kort därefter gick han på MC-mässan i Marmorhallarna och samma år besökte han Custom Bike Show i Norrtälje. Det var 1973.

– Så jag var med ganska tidigt. Jag köpte min första H-D när jag var 17, en 750. Jag ville egentligen köpa en Knucklehead som var till salu för 6 000 kronor, men jag hade bara 5 000 kronor… Så, det blev en 750 som jag byggde om helt, och Bosse Jensen lackade den hemma i sin mammas garage.

Nästa hoj blev en Early Shovel som han köpte i delar av Sven Shellbeck och byggde i Bay Area Digger style. Den såldes när han skulle flytta till USA…

Tanken var att bygga en chopper, innan chopper-eran hade börjat…

Hade en tanke att köra den på Rømø i Danmark, men nu är den till salu.

Min tanke var hur det skulle sett ut med ett steg mellan 750 WL och Sportstern.

Den har blivit en kär vän och tagit mig runt i norra Europa utan större problem…

Läs mer om Mars Hedenstrands hojar i BigTwin 2-2021! Text & foto: Ulf Engborg