Nu eller aldrig

Från BigTwin 5-2020: Det har funnits både hästar och hojar i ­Agneta Gullbergs liv. ­Hojåkandet började med att hon fick provköra ­killarnas crossar, men till slut tänkte hon ”nu eller aldrig”. Hon skulle ha en chopper.

Agneta Gullberg, Mats ”Jösse” Jönsson vid choppern Scat Cat.
Agneta Gullberg tänkte ”nu eller aldrig” och gjorde slag i saken. Med assistans från Mats ”Jösse” Jönsson byggde hon sig sin drömchopper.

Fritiof Nilsson Piraten skrev en gång att, ”Det finns ingenting, som inte hänt, men mycket som inte berättats”. Och med de visdomsorden ringande i öronen styrde vi kosan rätt ut i den skånska landsbygden för att ta en titt på ännu ett skånskt hojbygge. Grundskolans utlovade vidsträckta slättlandskap visade sig dock ha ett slut och vid dess ände tog bokskogen vid. Och mitt bland alla dessa ”böcker”, som byggkvinnan Agneta Gullberg själv utrycker det, sticker den djuprödaste av röda små choppers upp ur den skånska myllan. Fast med lite mer fakta till hands visar den sig slutligen vara pincettröd, vilket i sin tur bara det är en story värd att berättas.

Det har varit jättekul, och bitvis krävande. Men nu när den är klar är jag bara helt kär i min hoj.

Jösse har varit en ­fantastisk läromästare med ett enormt tålamod…

Läs mer om Agneta Gullberg och hennes chopper Scat Cat i BigTwin 5-2020! Text & foto: Örjan Petersson